Mi is az a tudástár

Az élelmiszeriparról sok információ kering az Interneten és az átlagemberek köztudatában.

Ezek az információk sokszor hamisak vagy legalábbis félreértelmezés alapján születnek.

A tudástárral az a célunk, hogy tisztázzuk ezeket a dolgokat, a tudomány szemüvegén keresztül, de a  laikusok által is érthető egyszerű nyelven.

 

Amennyiben kérdése merülne fel, írja meg nekünk, és mi megpróbáljuk elmagyarázni.

tudastar@diatra.hu

 

Jó tanulást, és szórakozást kívánunk!

 
 

Ezt olvasta?

Mi is az az ételallergia és étel intolerancia?

Mi a jelentőségük az élelmiszer iparban?

 

A két kifejezést sokan azonosnak gondolják, de a valóságban mást jelentenek. Még az intoleranciáért az emésztőrendszer a felelős, addig az allergiáért az immunrendszer.

Az étel intolerancia egyfajta krónikus érzékenység valamely ételre.

A népesség kb. 15-30 % szenved valamely mértékű intoleranciában egy esetleg több étellel kapcsolatban. Az Ő szervezetük nem tűri ezeket az élelmiszereket, és határozottan tiltakozik ellenük.

tovább a teljes cikkhez...

 

 
 

Vicc a cikkhez

 

 


 

DIATRA Mérnöki Iroda Kft.

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Az interneten olvastam Sxxxxx Nxxxx új könyvének megjelenéséről amiben azt írja, hogy a cukor rákot okoz, mert táplálja a rákos sejteket.  Ez lehetséges?

 


 

 

A könyvet nem olvastam ezért nem tudok teljes mértékben véleményt alkotni róla, de a cikkről már hallottam én is.

 

Információim alapján ez egy nagyon jó példa a féltudományos belemagyarázós, marketing tevékenységre. :)

 

Gondoljunk csak bele, a "cukor táplálja a rákos sejteket" ez nagyon rémisztően hangzik.  Az ember már rohanna is hogy cukormentes termékeket vásároljon, és természetesen főként annak a termékeit, aki "leleplezi a világméretű összeesküvést". :)

 

Ráadásul ez az állítás teljes mértékben igaz!

A cukor valóban táplálja a rákos sejteket.

 

Csakhogy kicsit másként értelmezhető, ha kiegészítem egy csipet táplálkozás élettani információval: A cukor valamennyi sejtet táplálja a szervezetünkben. A rákosakat és az egészségeseket is.

 

Ha nem lenne energiája a sejtjeinknek nem is tudnánk élni. Gyakorlatilag minden elfogyasztott szénhidrát (ezek adják az energiát szervezetünknek) az emésztés és lebontó folyamatok közben cukorrá alakulnak...

A kérdés az, hogy ez a lebontó folyamat mennyire gyorsan megy végbe, ez leginkább attól függ, hogy mennyire összetett az a szénhidrát. A cukor (szacharóz) eléggé gyorsan le tud bomlani nála gyorsabban csak az egyszerűbb cukrok. Biztosan hallott már a glikémiás indexről.

 

Gondoljunk csak bele mit eszünk vizsga előtt és közben? Szőlőcukrot.

Nem véletlenül,  gondolkodás közben agyunk sejtjei nagyon nagy mennyiségű energiát használnak el és a szőlőcukor azonnal hasznosítható energiát ad...

 

Egy szónak is száz a vége:

A cukorral nincs baj, sőt. A baj a túlzott cukorfogyasztással van. Ha valaki a szükséges mennyiségnél több cukrot visz be a szervezetébe az valóban nem egészséges, de ez így van mindennel...

 

Természetesen cukorbeteg, szénhidrát anyagcserében szenvedő betegekre más étkezési szabályok vonatkoznak, az Ő diétájuknak a kialakítása szakember feladata.

 

Valóban érdekes tudatosan vásárolni, és lehetőség keppen az alacsonyabb cukortartalmú terméket választani. De nyugodtan elhihetik nekem, egy egészséges ember biztosan nem fog belehalni egy jó kis lekváros kenyérbe... :)

 

A válaszomban nem mentem részletekbe, bizonyos témákban felületes voltam. Célom az volt, hogy a laikusokat is gondolkodásra ébresszem...

 

Ezen oldal jobb szélén lévő érdekes tényfelsorolást érdemes megnézni a vízről ami hasonlóan teljes mértékben igaz... :)

 

További kérdésével bizalommal fordulhat hozzám vagy kollégáimhoz.

 

                                                                                       

Traszkovics Zsolt

élmiszermérnök

traszkovics@diatra.hu


 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk