Mi minősül allergénnek?

1. Glutént tartalmazó gabonafélék (azaz búza, rozs, árpa, zab, tönkölybúza, kamut, illetve hibridizált fajtái) és a belőlük készült termékek,

2. Rákfélék és a belőlük készült termékek.

3. Tojás és a belőle készült termékek.

4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:

5. Földimogyoró és a belőle készült termékek.

6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve

7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt)

8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió 

9. Zeller és a belőle készült termékek.

10. Mustár és a belőle készült termékek.

11. Szezámmag és a belőle készült termékek.

12. Kén-dioxid és az SO 2 -ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben

13. Csillagfürt és a belőle készült termékek.

14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek.

 

Az allergénnek minősülő anyagokat a 1169/2011 EU rendelet II. melléklete határozza meg. Természetesen a rendeletben nem szereplő anyagokra is lehet valaki allergiás, vagy fogyasztása okozhat intoleranciát.

 
 

Hasznos információ

Kerülje el a büntetést!

 

A 36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 5§ (3) bekezdése 2015. július 1-én lépett hatályba, ami kimondja, hogy „Az élelmiszer-vállalkozónak belső eljárást kell kidolgoznia az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétére vonatkozó szóbeli tájékoztatás megadásának módjáról....

Tovább olvas...

 

 Hívjon minket még a hatósági ellenőrzés előtt, hogy elvégezzük a rendszer kiépítését, oktatását, dokumentálását!

 
 

Előadások

Nagy örömmel vállaljuk tudományos ismeretterjesztő előadások megtartását, az élelmiszeripar területébe tartozó témakörökben.

 

Ízelítő előadásainkból:

- Élelmiszer biztonság a háztartásban

- Őszintén az "E" számokról

- Az élelmiszeriparról őszintén

- Az "egészséges" táplálkozás

- Élelmiszerek jelölése egyszerűen

- Építsünk üzemet

 

Előadásainkat, közérthető nyelven a le nem kötött munkaidőnk terhére iskolás csoportoknak, iskoláknak díjmentesen vállaljuk!

 

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Mi is az az ételallergia és étel intolerancia?

Mi a jelentőségük az élelmiszer iparban?

 

A két kifejezést sokan azonosnak gondolják, de a valóságban mást jelentenek. Még az intoleranciáért az emésztőrendszer a felelős, addig az allergiáért az immunrendszer.

 

Az étel intolerancia egyfajta krónikus érzékenység valamely ételre. A népesség kb. 15-30 % szenved valamely mértékű intoleranciában egy esetleg több étellel kapcsolatban. Az Ő szervezetük nem tűri ezeket az élelmiszereket, és határozottan tiltakozik ellenük.

 

A reakció hevessége a bevitt táplálék mértékétől függhet és  tünetek megjelenése nem feltétlenül azonnali, azok a fogyasztást követő akár 1-2 nappal is jelentkezhetnek.

Ezek a tünetek többnyire emésztőrendszeri eredetűek mint pl. puffadás, hasmenés vagy székrekedés, esetleg bőrproblémák, fejfájás.

 

Az étel intolerancia kezelése nem igényel gyógyszeres kezelést, elegendő megfelelő diéta betartása, bár tény hogy felismerése nem mindig egyszerű, már csak azért sem mert a tünetek nem feltétlenül a fogyasztás után jelentkeznek.

Az étel intolerancia egy vérvétellel megállapítható, ahol a szervezet által előállított immunanyagokat vizsgálják meg.

 

Az étel allergiáért a szervezet immunrendszere a felelős.

Az immunrendszerünk többek között a beleinkben ismeri fel az ártalmas betegséget okozó mikroorganizmusokat. Az allergiában szenvedő betegek immunrendszere azonban a szervezet számára ártalmatlan összetevőt (többnyire valamely fehérjét) tévesen veszélyes idegen anyagnak ismer fel, és hevesen reagál rá.

Ezek a tünetek enyhébb esetekben, viszketés, csalánkiütés hasfájás, komolyabb esetekben arc, torok duzzadása, nehézlégzés, szédülés, akár ájulás vagy rendkívül heves esetekben anafilaxiás sokk is lehetnek.

 

Allergiánál a szervezetbe jutó anyag mennyisége nem befolyásolja a reakció hevességét ami a gyakorlatban az jelenti, hogy akár egy morzsányi allergén is kiválthat reakciót.

 

Súlyosságát jellemzi egy megtörtént eset, mikor egy szerelmes pár, fiú tagja földimogyorót fogyasztott, majd párjával történő találkozáskor megcsókolta Őt. A lány aki földimogyoró allergiában szenvedett azonnal heves reakció következtében fuldoklani kezdett...

A reakció kiváltó oka a fiú száján és szájában jelenlévő minimális allergén volt... Ennyire kis mennyiség is elegendő volt a reakció kiváltására.

 

Hogyan kapcsolódik az ételallergia és intolerancia az élelmiszeriparhoz?

 

Mivel a népesség sajnos nem kis részét érinti a probléma nagyon fontos feladata az élelmiszer előállítóknak a termékbe kerülő allergiát vagy intoleranciát legtöbbször kiváltó anyagok pontos jelölése még akkor is ha ez csak minimális mennyiségben kerül a termékbe. Erről jogszabály rendelkezik és kötelezi is rá a gyártókat, forgalmazókat.

 

Csomagolt termékeknél ezt  az összetevők jelölésénél, külön kiemelve kell megtenni. (1169/2011/EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról)

 

Nem csomagolt helyben készült ételeknél szintén tájékoztatni kell a fogyasztókat, vásárlókat az ételek jogszabályban meghatározott allergén tartalmáról, amiről a vállalkozónak belső eljárást kell kidolgoznia, munkatársait oktatni kell és ezt dokumentációval kell tudnia igazolni. (36/2014. (XII. 17.) FM rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról 5§ (3) bekezdés)

 

Bár a tájékoztatás jogszabályi kötelezettség, gondoljon bele mekkora kockázatot rejthet egy esetlegesen akár véletlenül helytelenül kidolgozott, jelzés vagy helytelenül megadott tájékoztatás.

 

Amennyiben élelmiszeripari vállalkozása van, és nincs vagy nem biztos a jelölésben, cégünk kérésére nagy szakértelemmel elvégzi annak kidolgozását.

 

Amennyiben Ön fogyasztó és kedvenc vendéglátó helyén nincs megfelelő tájékoztatás, kérjük ajánlja cégünket az üzletvezető figyelmébe, megelőzendő egy esetleges problémát.

 

További kérdésével bizalommal fordulhat hozzám vagy kollégáimhoz.

 

                                                                                       

Traszkovics Zsolt

élelmiszermérnök

traszkovics@diatra.hu

www.diatra.hu

 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk