Fontos információ

Cégünk ügyfelei gazdaságosan állítják elő élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan minőségi termékeiket. A címkékkel sincs gondjuk, mert velünk dolgoznak...

 

Önnek vannak, még problémái?

Hívjon minket Ön is!

 

DIATRA Mérnöki Iroda Kft

e-mail: info@diatra.hu
Telefon: +36 20 975-6934
Youtube csatornánk

 
 

Élelmiszer jelölés

Nem tudja minek kell a címkén szerepelni?

 

Nem tudja, hogyan kell a címkén szerepelnie?

 

Új élelmiszert hozna forgalomba?

 

Nem követi rendszeresen a jelölési jogszabályokat?

 

Naprakész információkkal, mérnöki precizitással

megtervezzük címkéjének tartalmát

vagy ellenőrizzük már meglévő címkéjét.

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

 

 
 

HACCP ajánlatunk

Fontos Önnek az élelmiszerbiztonság?

 

Valóban működtethető HACCP rendszert szeretne?

 

Szeretné ha kollégái nem nyűgnek éreznék a HACCP-t?

 

Időszerű már meglévő rendszerének felülvizsgálata?

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

Mi nem HACCP dokumentációt adunk,

hanem működő rendszert!

 

további információk...

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Mit jelent a dátum az élelmiszereken

 

Biztos sokan hallottuk már a kifejezést, hogy szavatossági idő, de mit is jelent ez a kifejezés, és egyáltalán van-e ilyen fajta jelölés az élelmiszereknél?

 

Mielőtt bárki elkezdené keresni a címkéken a szavatossági időt, nem árulok el vele nagy titkot, ilyet biztosan nem fog találni.

Most biztos sokan gondolják, hogy pedig már nagyon sokszor hallottam, akár szakmai körökben is. Sajnos, aki most bólogatott annak is igaza van, mert rengetegszer hangzik el ez a köztudatban hibásan használatos kifejezés. Úgy gondolom ez nem is tudatos, sokkal inkább egy rossz beidegződés.

 

Mi is az a szavatosság és milyen termékeknél használjuk?

„A szavatossággal a forgalmazó vállalja, hogy olyan terméket adott át a fogyasztónak, amely kifogástalan, nincs rejtett hibája.” Szavatossági ideje van pl. a műszaki cikkeknek.

 

De akkor mi a helyes kifejezés élelmiszerek jelölésénél?

 

Élelmiszerek jelölésénél alapvetően 2 csoportot különböztethetünk meg:

 

Az egyik a minőség megőrzési idő, míg a másik a fogyaszthatósági idő.

 

De mi is a különbség a két jelölés között?

 

Míg az első kifejezés a tartós élelmiszereknél használatos, addig az utóbbival a gyorsan romló általában állati eredetű élelmiszereket szoktuk jelölni.

 

Néhány példa a két termékcsoportra:

Tartós élelmiszer pl. a konzerv áruk, üdítő italok, snacket.

Gyorsan romló termékek pl. a hús, tej, rendszerint az állati eredetű élelmiszerek. Persze egy növényi eredetű élelmiszernek is lehet fogyaszthatósági ideje, amennyiben azt nem úgy tartósították, hogy hosszan eltartható legyen.

 

Viszont ami közös a két termékcsoport között, hogy amint lejárt a minőség megőrzési illetve a fogyaszthatósági idő, nem szabad forgalomba hozni a terméket.

 

Mit érdemes róla tudni, ha egy terméknek lejár a minőség megőrzési ideje?

 

Ha egy terméknek lejár a minőség megőrzési ideje, akkor ugyan forgalomba nem hozható, de az nem azt jelenti, hogy nem is fogyasztható.

Ebben az esetben nem arról van szó, hogy a mikrobák már olyan mértékben elszaporodtak, hogy azok megbetegedés illetve romlást okoznak, sokkal inkább a termék érzékszervi tulajdonságai kedvezőtlenül változtak. Gondolok itt a termék színére, ízére, állományára.

A termék minőségének a romlása nem hirtelen következik be, ez egy hosszú folyamat. A gyártási naptól gyakorlatilag folyamatosan romlik a termék minősége.

 

Azt, hogy a minőség megőrzési idő lejárta után meddig fogyaszthatjuk el az élelmiszert sok mindentől függ. Természetesen nem végtelenségig, hiszen egy idő után már olyan változások mennek végbe a termékben, hogy azt jó ízűen nem tudnánk elfogyasztani.

 

A minőség megőrzési idővel ellentétben a fogyaszthatósági idő lejárta után a termék elfogyasztása komoly egészségügyi kockázatot rejthet, ezért azt senkinek sem javaslom.

Ebben az esetben a mikrobák már olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy az élelmiszer elfogyasztása akár betegséget is okozhat.

 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, keressen bizalommal!

 

Gondolkodjunk közösen!

 

Dirner Attila

dirner@diatra.hu

 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk