Fontos információ

Cégünk ügyfelei gazdaságosan állítják elő élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan minőségi termékeiket. A címkékkel sincs gondjuk, mert velünk dolgoznak...

 

Önnek vannak, még problémái?

Hívjon minket Ön is!

 

DIATRA Mérnöki Iroda Kft

e-mail: info@diatra.hu
Telefon: +36 20 975-6934
Youtube csatornánk

 
 

Élelmiszer jelölés

Nem tudja minek kell a címkén szerepelni?

 

Nem tudja, hogyan kell a címkén szerepelnie?

 

Új élelmiszert hozna forgalomba?

 

Nem követi rendszeresen a jelölési jogszabályokat?

 

Naprakész információkkal, mérnöki precizitással

megtervezzük címkéjének tartalmát

vagy ellenőrizzük már meglévő címkéjét.

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

 

 
 

HACCP ajánlatunk

Fontos Önnek az élelmiszerbiztonság?

 

Valóban működtethető HACCP rendszert szeretne?

 

Szeretné ha kollégái nem nyűgnek éreznék a HACCP-t?

 

Időszerű már meglévő rendszerének felülvizsgálata?

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

Mi nem HACCP dokumentációt adunk,

hanem működő rendszert!

 

további információk...

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Valóban káros a konyhasó?

 

A szeptembertől bevezetett menzareform következtében a felhasznált só mennyiségét erőteljesen visszaszorítja. Korábban is sokat lehetett hallani a só szervezetre gyakorolt káros tevékenységéről, de szeptember óta egyre jellemzőbb, hogy a gyerekek gyakorlatilag nem eszik meg az ételt amit eléjük tesznek az oviban, iskolában.

 

Éppen egy ilyen cikk hatására döntöttem úgy, hogy néhány gondolatot leírok a témával kapcsolatban.

 

Előre szeretném tisztázni, hogy bár személy szerint nem értek egyet a só káros hatásával, és annak a kiiktatásával az étrendből, de véletlenül sem szeretnék senkit meggyőzni nézőpontomról.

Pusztán információkat szeretnék adni, aminek hatására racionálisan mindenki végig gondolhatja valóban árt-e egy csipet só a főzelékben.

 

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a cikkben egészséges emberekre gondolok. Amennyiben valakinek valami speciális betegsége van, azokra természetesen a normálistól eltérő étrend vonatkozhat.

 

Szinte mindenki tisztában van vele, hogy az emberi test közel 70%-a víz, de azt már kevesebben tudják, hogy egy átlagos ember teste kb. 250 g sót tartalmaz. Ez gyakorlatilag 1/4 kg sót jelent.

 

Nem szeretnék tudományoskodó témákba belemerülni, de megfelelő mennyiségű só nélkül az emberi szervezet működésképtelen.

Többek között a só tartja fel az emberi szervezetben az un. ozmózis nyomást, ami nélkül nem tudnának bejutni a sejtjeinkbe a tápanyagok és onnan ki a feleslegessé vált melléktermékek. Fontos szerepe van az idegi, és az izom működésben, a folyadék háztartásban is.

 

A sóhiány fáradságot, izomgyengeséget, koncentráció képesség hiányt, fejfájást és még számos tünetet okoz.

Ha valaki ki van száradva, infúziót kap a kórházban. Ez az infúzió azonban nem tiszta víz, amibe esetleg gyógyszereket raknak, hanem 0,9%-os sóoldat. Ha valami tévedés folyamán tiszta vizet adnának valakinek fiziológiás sóoldat helyett, az abba akár bele is halhatna.

 

Természetesen mint mindenben itt is a mértékletesség a lényeg. Nincs olyan anyag ami bizonyos koncentráció felett ne lenne káros vagy akár mérgező.

 

Sok, többnyire valótlan rémhír kering az interneten, de pl. a vízről még pont nem hallottam, hogy mérgező lenne.  Pedig ha hiszik ha nem, a víz mérgező lehet.

Mindenki tudja, hogy az élet nem is lehetséges víz nélkül.

Ennek ellenére ha valaki képes lenne egyszerre 5-6 liter vizet meginni azonnal meghalna. A víz ugyanis ebben a koncentrációban mérgező.

 

Ez természetesen a sóra is igaz. Ha valaki nagyobb mennyiséget fogyaszt belőle egyszerre akkor annak a szervezetére nézve káros hatásai lehetnek.

 

De mennyi is a megfelelő mennyiség?

 

Az emberi szervezet működése közben folyamatosan választja ki a sót. Mindenki tudja, hogy a vese feladata a vér tisztítása, és itt történik só kiválasztása is, de nem teljesen úgy ahogyan azt sokan gondolják.

 

A vesénk ezt a feladatot nem úgy oldja meg, hogy fogja a vérünket és kiszedegeti belőle a sót, ami megy a "kukába". A vesénk gyakorlatilag átszűri a vérünket amin az alakos részek fennakadnak, ilyenek pl. a vértestek, vérlemezkék, de a vér folyékony része átfolyik rajta a benne oldott állapotban lévő sóval.

 

Érdekes de a vesénk gyakorlatilag az összes vérünkben keringő sót kiszűri, és utána megpróbálja visszanyerni belőle a szervezet számra szükséges mennyiséget.

Ez a folyamat, nem működik tökéletesen, nem tudja teljes mértékben visszanyerni a sót ezért annak szintje folyamatosan csökken szervezetünkben.

 

A vizeleten kívül jelentős mennyiségű só távozik szervezetünkből az izzadsággal is. Literenként akár 1-1,3g! Természetesen az életmód vagy pl. egy hasmenés jelentősen megváltoztathatja ezt az értéket, de elmondható, hogy egy átlagos embernek naponta kb. 1,4g sót kell bevinnie szervezetébe mert ennyi távozik onnan.

Az ajánlások szerint a napi 10g-nál nagyobb sómennyiség problémát okozhat.

 

Mi történik ha több só kerül a szeretetünkbe?
Biztos sokan megköveznek miatta, de legjobb tudásom alapján, gyakorlatilag semmi.

A vese ugyanis ha magasabb a sótartalom a szükségesnél, egyszerűen kevesebb sót fog visszanyerni és többet enged kiürülni.

Természetesen nem mindegy a mennyiség, hiszen mint korábban írtam az hogy valami mérgező-e csak mennyiség kérdése. Sóból is van az a mennyiség ami káros vagy végzetes lehet, de valóban egy csipet lenne az?

 

A fentiek tudtában azt gondolom érdemes elgondolkozni rajta, valóban gondot okozhat egy egészséges embernek ha beletesz egy csipet sót az ételébe?

 

Ezen a ponton szokták mondani, hogy ok, az a csipet só nem lenne gond, de minden étel televan sóval, ezért azt kell csökkenteni amit lehet.  Nos ebben van valami.

 

A só kiemeli az ételek ízét, ezért szeretik használni, hiszen érzékszervileg kedvezőbb lesz a termék. Azt gondolom az élelmiszer gyártóknak valóban csökkenteniük kellene, a termékek sótartalmát, de ez nem mindig lehetséges.

 

Sok olyan termék van ami régen is magas sótartalommal rendelkezett, pl. kolbász, szalámi, vagy különösen a sajtok. Ezek a gyártás technológiájából kifolyólag már régen is sok sót tartalmaztak. Ennek ellenére gondolom senki sem gondolja a sajtot egészségtelen terméknek.

Apáink nagyapáink, sőt azok szülei is fogyasztottak ezekből a magas sótartalmú ételekből, mindenféle gond nélkül.

 

Csak zárójelben jegyezném meg a cikk végén, hogy már eléggé régen bebizonyosodott, téves volt az a feltevés, hogy a só magas vérnyomást okoz. Természetesen nagyobb mennyiségű só, folyadék nélkül megemelheti azt de ez 120 Hgmm vérnyomás helyett olyan 123 Hgmm-t jelent.

Mondanom sem kell, hogy a túlsúly, vagy a dohányzás mennyivel nagyobb rizikófaktor.

 

Összefoglalva, nem jó ha valamiből akár sóból nagyon nagy mennyiséget fogyasztunk, de bizony nagyon is szükséges a só szervezetünknek. Ha nincs elegendő mennyiség a szervezetünkben annak káros hatásai lehetnek.

 

Egy kisgyereknek a szervezete valóban nem olyan mértékben dolgozza fel a sót mint egy felnőtté, de egy óvodásnak, iskolásnak egy csipetnyi só, maximum az ételét teszi ízletesebbé.

 

Természetesen mindenkinek lehet véleménye, de mindig érdemes több oldalról végiggondolni a kérdést.

A dohányzás, minden szempontból káros a szervezetre nézve, előnyös hatása nincs, olyan anyagot nem tartalmaz ami ne ártana szervezetünknek. És cigarettát minden sarkon lehet kapni.... Akkor most fontos az egészségünk vagy sem?

 

 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, keressen bizalommal!

 

 

 

Traszkovics Zsolt

élelmiszermérnök

traszkovics@diatra.hu

 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk