Kérdése van? Kérdezzen minket...

DIATRA Mérnöki Iroda Kft

e-mail: info@diatra.hu
Telefon: +36 20 975-6934
Youtube csatornánk

 
 

Élelmiszer jelölés

Nem tudja minek kell a címkén szerepelni?

 

Nem tudja, hogyan kell a címkén szerepelnie?

 

Új élelmiszert hozna forgalomba?

 

Nem követi rendszeresen a jelölési jogszabályokat?

 

Naprakész információkkal, mérnöki precizitással

megtervezzük címkéjének tartalmát

vagy ellenőrizzük már meglévő címkéjét.

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

 

 
 

HACCP ajánlatunk

Fontos Önnek az élelmiszerbiztonság?

 

Valóban működtethető HACCP rendszert szeretne?

 

Szeretné ha kollégái nem nyűgnek éreznék a HACCP-t?

 

Időszerű már meglévő rendszerének felülvizsgálata?

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

Mi nem HACCP dokumentációt adunk,

hanem működő rendszert!

 

további információk...

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Jó minőségű élelmiszert szeretne?

Ezeket az információkat nézze meg a címkén!

 

 

A legtöbb vásárló szeretne jó minőségű élelmiszert vásárolni, vagy legalább is olyan élelmiszert ami az adott minőségnek megfelelő árszínvonalat képviseli.

 

Minőségi élelmiszernek ebben az esetben azt értem amit valóban a megfelelő mennyiségű, és minőségű alapanyagból gyártanak, nem pedig "kispórolják" azokat.

 

Sajnos némi szakértelem nélkül ez nem egyszerű feladat, már csak azért sem, mert a gyártók mindent elkövetnek, hogy az ő terméküket vásároljuk meg. A termékek csomagolása szép, színes, figyelemfelkeltő, de az esetek egy részében (talán nagyobb részében) a csomagolás minősége nem feltétlenül tükrözi a benne lévő termék minőségét.

 

Ahhoz, hogy az élelmiszerről pontosabb információhoz juthassunk, ne a szép színes oldalát nézzük a címkének, hanem fordítsuk meg a terméket és tanulmányozzuk az "apró betűs" részt.

Tudom, hogy ez nem egyszerű feladat, de cikkemben megpróbálom elmagyarázni mit érdemes nézni, és legfőbb képen azt, hogy hogyan kell értelmezni ezen információkat.

 

Kezdjük a legfontosabb résszel az összetevőkkel

 

Gondolom azt mindenki hallotta már, hogy az összetevőket kivétel nélkül fel kell tüntetni a csomagoláson, mégpedig mennységük szerinti csökkenő sorendben. Ami legelöl van abból van a legtöbb a termékben és ahogy egyre inkább közeledünk a lista vége felé egyre kevesebb.

Ahhoz, hogy ebből az információból következtetést tudjunk levonni, kicsit gondolkoznunk kell. Nem árt tudni mi is az a konkrét termék amit a kezünkben tartunk.

Ha pl. egy üdítőital és a felsorolása vízzel kezdődik az még lehet jó minőségű termék, hiszen egy italnak a nagy része víz. Viszont ha mondjuk egy lekvár első helyen lévő összetevője a víz, akkor már kezdhetünk gyanakodni.

A lekvár hagyományosan úgy készül hogy fogjuk a gyümölcsöt és jó sokáig főzzük hogy vizet párologtassunk belőle, azaz besűrítsük. Természetesen adunk hozzá cukrot is, bár nem minden esetben. Tehát ha egy lekvárban több a víz mint a gyümölcs, akkor az lehet, hogy finom, de hogy mennyit ér, az egy más kérdés.

Mindig érdemes végiggondolni mi az élelmiszer fő összetevője és megnézni az valóban meghatározó mennyiségben van-e jelen a termékben.

 

Következő nagy kérdés ez "E" számok

 

Szeretném az elején tisztázni, hogy az "E" számok nem rossz dolgok. Attól, hogy egy élelmiszerbe "E" szám fordul elő nem jelenti, hogy az egészségtelen lenne, vagy hogy "mű" ételről lenne szó.

Az "E" számok az élelmiszerek gyártásakor felhasználható adalékanyagok engedélyszámai. Gondolom senki sem gondolja pl. a C-vitamint károsnak, holott Ő az E 300, más néven aszkorbinsav.

Nem szeretnék részletesen belemenni az adalékanyagok témába mert ez önmagában is megér egy külön cikket de adok pár tippet mire érdemes odafigyelni.

 

A címkén az összetevők listájában az adalékanyagokat vagy "E" számuk feltüntetésével, vagy nevük és technológiai céljuk szerinti szerepük megadásával kell jelezni. Maradva az Aszkorbinsav példájánál ez az alábbi két módon nézhet ki a gyakorlatban:

- E 300 vagy

- antioxidáns: aszkorbinsav

 

Amire célszerű odafigyelni az jellemzően a "színezékek" (E 1xx) amik gyakran a kis mennyiségben jelenlévő, vagy teljes mértékben hiányzó alapanyag színét igyekeznek pótolni, illetve a "sűrítőanyagok" (E 4xx). Természetesen ezek jelenléte sem jelenti automatikusan, hogy az élelmiszer kevésbé lenne jó minőségű, de ezek használatával többnyire valamit "pótolni" igyekeznek a termékben. Pl. sűrített paradicsomban a sűrítő anyag azért kerülhet, mert az a paradicsom nem is annyira sűrű, mint ahogy gondoljuk (több benne a víz) és az adalékanyaggal olyan állományúvá teszik, mint amit megszoktunk.

 

Összefoglalva, ne ijedjünk meg ha adalékanyagot találunk az összetevők listájában, de minél több ilyen van a termékben, az annál kevésbé tekintető "minőségi" terméknek.

Mindig gondoljunk a termék jellegére, és ennek függvényében nézzük meg az összetevőket. Egy ketchup-ban a fő összetevő a paradicsom, lekvárban a gyümölcs, húsipari termékben a hús, stb...

 

Még néhány tipp a végére

 

A 100%-os gyümölcsitalokat többnyire sűrítményből hígítják vissza. Ez a trópusi gyümölcsökre mint pl. a narancs kivétel nélkül igaz. A hígításnál pont annyi vizet adnak a sűrítményhez mint amennyit előzőleg a sűrítmény gyártásakor  elpárologtattak belőle.

Ez annyit jelent, hogy 100%-os narancsitalok között a csomagolást eltekintve -és természetesen az árukat, nincs különbség. Akkor sem ha a termék nagyon reklámozott, és akkor sem ha "gazdaságos"...

 

Szörpöknél a a "Málnaszörp" azt jelenti, hogy van benne málna, a "Málna ízű szörp" pedig azt, hogy életében nem látott málnát csak aromát, színezéket...

 

 A csökkentett energiatartalmú italok amikbe cukor helyett édesítőszert tesznek, nem feltétlenül a mi egészségünk védelmében készülnek, hanem azért mert az édesítőszer sokkal gazdaságosabb a gyártónak mint a cukor...

 

Nem szeretnék senkit megsérteni, már csak azért sem mert magam is támogatom a Bio élelmiszereket, de jó ha tudjuk az, hogy ha egy termék Bio az nem jelenti azt is automatikusan, hogy "jó minőségű"...

Cikk a bio termékekről...

 

 

 

Amennyiben a témával kapcsolatban kérdése lenne, keressen bizalommal!

 

 

 

Traszkovics Zsolt

élelmiszermérnök

traszkovics@diatra.hu

 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk