Mi is az a tudástár

Az élelmiszeriparról sok információ kering az Interneten és az átlagemberek köztudatában.

Ezek az információk sokszor hamisak vagy legalábbis félreértelmezés alapján születnek.

A tudástárral az a célunk, hogy tisztázzuk ezeket a dolgokat, a tudomány szemüvegén keresztül, de a  laikusok által is érthető egyszerű nyelven.

 

Amennyiben kérdése merülne fel, írja meg nekünk, és mi megpróbáljuk elmagyarázni.

tudastar@diatra.hu

 

Jó tanulást, és szórakozást kívánunk!

 
 

Ezt olvasta?

Mi is az az ételallergia és étel intolerancia?

Mi a jelentőségük az élelmiszer iparban?

 

A két kifejezést sokan azonosnak gondolják, de a valóságban mást jelentenek. Még az intoleranciáért az emésztőrendszer a felelős, addig az allergiáért az immunrendszer.

Az étel intolerancia egyfajta krónikus érzékenység valamely ételre.

A népesség kb. 15-30 % szenved valamely mértékű intoleranciában egy esetleg több étellel kapcsolatban. Az Ő szervezetük nem tűri ezeket az élelmiszereket, és határozottan tiltakozik ellenük.

tovább a teljes cikkhez...

 

 
 

HACCP anánlatunk

 

Fontos Önnek az élelmiszerbiztonság?

 

Valóban működtethető HACCP rendszert szeretne?

 

Szeretné ha kollégái nem nyűgnek éreznék a HACCP-t?

 

Időszerű már meglévő rendszerének felülvizsgálata?

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

Mi nem HACCP dokumentációt adunk,

hanem működő rendszert!

 

további információk...

 

 

DIATRA Mérnöki Iroda Kft.

 

 

Élelmiszer jelölés

Nem tudja minek kell a címkén szerepelni?

 

Nem tudja, hogyan kell a címkén szerepelnie?

 

Új élelmiszert hozna forgalomba?

 

Nem követi rendszeresen a jelölési jogszabályokat?

 

Naprakész információkkal, mérnöki precizitással

megtervezzük címkéjének tartalmát

vagy ellenőrizzük már meglévő címkéjét.

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 

 

Előadások

Nagy örömmel vállaljuk tudományos ismeretterjesztő előadások megtartását, az élelmiszeripar területébe tartozó témakörökben.

 

Ízelítő előadásainkból:

- Élelmiszer biztonság a háztartásban

- Őszintén az "E" számokról

- Az élelmiszeriparról őszintén

- Az "egészséges" táplálkozás

- Élelmiszerek jelölése egyszerűen

- Építsünk üzemet

 

Előadásainkat, közérthető nyelven a le nem kötött munkaidőnk terhére iskolás csoportoknak, iskoláknak díjmentesen vállaljuk!

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Korábbi cikkünkkel kapcsolatban érkezett kérdés a BIO élelmiszerekkel kapcsolatban.
Mitől BIO a BIO és jobb-e mint a konvencionális élelmiszerek?

 

 


 

A kérdés jó, és a cikk elején szeretném leszögezni, hogy magam, ha nem is kizárólagosan, de Bio párti vagyok, mégis érdekes dolgokkal találkozhatunk a bio boltok polcain.

Véletlenül sem szeretném, ha valaki úgy érezné, mintha bio ellenes lennék, már csak azért sem, mert cégünknél kimondottan sok biotermék tervezésében veszünk részt, ráadásul szorgalmazzuk a nem biotermékek biotechnológiával való készítését. Nemsokára elmagyarázom hogyan...

 

Mi is az a bio?

 

A biotermékek alapanyagok leegyszerűsítve azt jelentik, hogy a termelés során odafigyelnek a természetre, és természetes anyagokkal, módszerekkel végzik a termesztés, feldolgozás lépéseit.

Gyakorlatilag nem használnak műtrágyát, mesterséges növény védőszereket, hanem ezeket más módszerekkel helyettesítik. Pl. olyan rovarokkal, amik elpusztítják a kártevőket (katicabogár).

 

Itt rögtön megjegyezném, hogy különösen gyökérzöldségeknél mennyire fontos lehet a műtrágya használatának kerülése.

A műtrágyák gyakorlatilag nitritek, amiket a növények és különösen a gyökérzöldségek (cékla) magukba gyűjtenek, így ezek koncentrációja magas lehet bennük.

A probléma akkor következik be, mikor ezeket a termékeket kisgyerekek fogyasztják hiszen a nagyobb mennyiségű szervezetükbe jutó nitrit nem engedi a vörösvértesteknek az oxigén felvételét, ezért oxigénhiányos állapot léphet fel, sőt akár fulladás is. Felnőtteknél ez azért nem veszélyes, mert a szervezetük nagyobb, több vérrel. (A pácolt húsokat is nitrites pác sóval készítik ezért ilyen termékek adása sem javasolt 2 éves kor alatt.)

 

Már a fenti okból is látható, hogy a bio ha úgy vesszük jobb. Természetesen más mesterséges anyagok sem jutnak a termékekbe, így azok elfogyasztásával a szervezetünkbe sem.

 

A friss bio alapanyagot a piacon is megvásárolhatjuk, de sok a biotermék a boltok polcain. Itt jön a következő lépés, a feldolgozás.

 

Bio termék feldolgozása kizárólag olyan üzemben történhet, ami rendelkezik a Magyarországon ellenőrzésre, minősítésre jogosult szervezet minősítésével.

Ilyen üzemekben a bio minősítésű alapanyagokat, termékeket a konvencionális termékektől csak elválasztva lehet tárolni, feldolgozni, valamint szigorúbb, kiegészítő dokumentációkat kell vezetni a gyártásokról.

Biotermékbe csak bio alapanyagok kerülhetnek, bizonyos esetekben megengedett, 2% nem bio anyag felhasalása, ami természetes, hiszen van olyan összetevő, ami nem is lehet bio (pl. só).

Szintén kerülni kell az adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges anyagok használatát. A biotermékek tartósítása többnyire hőkezeléssel, hőelvonással vagy vízelvonással történik.

 

De mitől lesz bio a bio?

 

Egy terméket vagy alapanyagot akkor nevezhetünk bio-nak, ha a teljes termelés folyamatát követi és ellenőrzi egy a már korábban is említett szervezet körül.

Ez a folyamat a föld megfelelő minőségétől a termesztésen feldolgozáson keresztül egészen a fogyasztóig való eljutásig tart.

Mivel jómagam feldolgozással foglalkozom, ezért erről tudok részletesebben beszélni.

Feldolgozás során, mint említettem az alapanyagok, segédanyagok származását, a beszállítónak bio tanúsítvánnyal kell igazolnia, valamint a feldolgozónak is garantálnia kell a megfelelő tárolást, felhasználást, technológiát.

 

Minden feldolgozást előre be kell jelenteni, beleértve mit és mekkora mennyiségbe tervezzük a gyártást. A gyártás befejeztével szintén jelenteni kell, az elkészült termék mennyiségét. Fontos szempont hogy a termék végig nyomon követhető legyen.

A tanúsító szervezet ellenőrei bármikor tarthatnak ellenőrzést, de évente mindenképpen történik egy átfogó vizsgálat.

 

Egyszóval a bio jó dolog, véleményem szerint minden alapanyagnak bionak kellene lennie. Régen, ha nem is ellenőrzéssel de gyakorlatilag így volt.

 

Akkor hol lehet a probléma?

 

A probléma, mint az esetek legnagyobb részében az emberi tényezőben van.

Természetesen olyan is előfordulhat, hogy valaki "hamisít" azaz ráírja a termék címkéjére, hogy bio, de azt gondolom ez ritka, és viszonylag hamar le tud bukni az illető, hiszen a termékre nézve tanúsítvánnyal is kell rendelkeznie.

 

A másik sokkal jellemzőbb jelenség az, mikor valóban bio alapanyagok felhasználásával bio technológiával készül a termék, tehát bio szempontból tökéletes, csakhogy egy silány minőségű terméket készítenek.

Egyszerű példával megvilágítva olyan lekvár, ami gyümölcstartalma 35-40% körül van, azaz gyakorlatilag a legnagyobb mennyiségben víz van benne.

Természetesen ez sem probléma, sok ilyen termék látható a boltok polcain, de mivel bio, az emberek ezt a "jó minőséggel" kapcsolják össze, holott itt szó sincs erről.

Mondanom sem kell, hogy ezek a biotermékek ára a nem bio, de 4x gyümölcstartalmú lekvárok árának akár 5x is lehet annak ellenére, hogy minőségben meg sem közelítik azokat.

 

Elmondhatjuk, hogy a bio alapanyagok, termékek magasabb áron kerülnek forgalomba, ami részben jogos, hiszen valamivel több energiát kell befektetni termesztésükbe, és az "agyonturbózott" agyonkezelt társaikkal szemben a termés "mennyisége" is alacsonyabb.

A tapasztalat azonban az, hogy természetesen nem minden esetben, de gyakran, az ár jóval magasabb a reális árétól...

 

A másik jellemző "érdekesség" az mikor egy nevében vagy márkanevében "Bio" szót  tartalmazó vállalkozás, aki egyébként bio élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik, olyan terméket is piacra dob, ami nem bio, de természetesen a nagy logóját ráteszi a címkére. Az emberek, ha nem nézik meg tüzetesebben a címkét hajlamosak bio-nak titulálni a terméket, ami a valóságban nem az, és igazából ezt nem is állítják a címkén. Természetesen ezek a termékek bio árkategóriában szoktak megjelenni a boltok polcain. :)

 

Visszatérve a cikk elejére, sok termék olyan technológiával készül mint a bio termékek, csupán az alapanyagok nem rendelkeznek tanúsítvánnyal, így nem bio terméketek és nem is nevezhetőek annak. Ennek ellenére ezek sem tartósítószert sem egyéb mesterséges anyagot sem tartalmaznak. Ilyen konzervipari termékek kaphatóak iskolánk tanboltjaiban is. (http://www.bercsenyi-bp.sulinet.hu)

 

Bio tanúsító szervezetek:

- Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (HU-ÖKO-01)

- Hungária Öko Garancia Kft. (HU-ÖKO-02)

 

 

További kérdésével bizalommal fordulhat hozzám vagy kollégáimhoz.

 

                                                                                       

Traszkovics Zsolt

élelmiszermérnök

traszkovics@diatra.hu


 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk