DIATRA Mérnöki Iroda Kft.

e-mail: info@diatra.hu
Telefon: +36 20 975-6934
Youtube csatornánk

 

Mérnöki precizitás

- alkalmazható gyakorlati megvalósítás

 


 


 

COVID-19 megbetegedések kockázatkezelése az élelmiszeriparban


Mit csináljunk, hogyan csináljuk?

 

Mi segítünk!

 

 

 
 

Technológiai és üzem tervezés

Üzemek, technológiák és termékek tervezése, fejlesztése, gyakorlatias szemléletmóddal.

 

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 
 

Ezt olvasta már?

Mi az a dunsztolás és miért nem használja az élelmiszeripar?

 

Sokszor halljuk, "már a nagymamám is így csinálta és semmi baja nem lett a terméknek"
Itt rögtön annyit hozzá tennék, nem biztos, hogy nem lett semmi baja a lekvárnak, lehet csak nem vették észre. Hisz nem csak akkor lehet romlott egy termék, ha penészes.

Üzemi körülmények között manapság a leggyakrabban használatos tartósítási mód  lekvároknál a hőkezelés, a...

tovább a teljes cikkhez...

 

 

Mi is az az ételallergia és étel intolerancia?

Mi a jelentőségük az élelmiszer iparban?

 

A két kifejezést sokan azonosnak gondolják, de a valóságban mást jelentenek. Még az intoleranciáért az emésztőrendszer a felelős, addig az allergiáért az immunrendszer...

tovább a teljes cikkhez...

 
 

Kocsis Bálint"Több céggel is volt már szerencsém dolgozni, de mindig úgy éreztem, hogy ki vagyok szolgáltatva a folyamatosan változó átláthatatlan jogszabályoknak.
Eldöntöttem, hogy megkeresem azt a vállalkozást, aki úgy képviseli cégemet élelmiszer biztonság, termék jelölés, termékfejlesztés terén, mintha az övé lenne.
A Diatrások számos alkalommal bizonyították, hogy a legjobbak az élelmiszeripar, élelmiszer gyártás terén, ezzel sok felesleges idegességtől, büntetéstől és költségtől kímélték már meg eddig is.

 

Akiknek nagyobb céljaik vannak és át akarják látni a folyamatokat a vállalkozásukban, számukra Diatra Mérnöki Iroda fogja adni a jogszabályoknak való megfelelést, hogy nekünk csak az értékestéssel kelljen foglalkoznunk"

Kocsis Bálint
mesterszakács - séf
a "CSÍKOS" márka tulajdonosa

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Javaslat a COVID-19 megbetegedések kockázatának és hatásainak csökkentése érdekében szükséges intézkedési terv kidolgozásához élelmiszeripari üzemek részére

 

 

A fogyasztók megfelelő és biztonságos élelmiszerrel történő ellátása a jelenlegi helyzetben kiemelkedően fontos feladat. Minden élelmiszeripari vállalkozásnak saját működésének fenntartása éppen ezért nem csak saját üzleti céljából, hanem a lakosság érdekében is kiemelkedően fontos.

Természetesen a jelenlegi helyzetben olyan akadályokkal találkozhatunk, amik normális ügymenetben nem jellemzőek, ezért fontos, hogy lehetőségünkhöz mérten a legjobb megoldásokat válasszuk, és így fent tudjuk tartani vállalkozásunk működését.

Fontos, hogy ne kifogásokat keressünk, hanem megoldásokat, még abban az esetben is ha ezek bizonyos mértékű áldozatot kívánnak tőlünk. A problémáinkat mi magunknak kell megoldanunk, nem várhatjuk mástól, hiszen a jelenlegi helyzetben mindenki számos problémával küzd.

Milyen problémákkal találkozhatunk a jelenlegi helyzetben és mit tehetünk? Megpróbálunk segítséget adni, de értelem szerint a vállalkozásoknak saját működésük, és lehetőségeik szerint kell a saját folytonossági tervüket kidolgozniuk.

 

Dolgozók egészsége, üzemi higiénia:

 

A dolgozók egészségének megőrzése kiemelkedően fontos feladat, hiszen akár egy beteg kolléga is be tudja vinni a fertőzést az üzembe, ami szinte biztos a termelés leállásához vezetne. Mit tehetünk? A leginkább megfelelő hozzáállás az, ha minden dolgozóra úgy tekintünk mintha fertőzött lenne. Ennek oka, hogy akár tünetmentesen is lehet valaki hordozó, és úgy is megfertőzheti kollégáit, hogy nem is tud róla.

 

- Minden dolgozót alaposan oktassunk ki a szükséges előírásokról, azok fontosságáról, értelméről. Fontos, hogy Ők is értsék, hogy a védekezés az ő érdekük is, hiszen így lehet biztosítani az üzem működőképességét és ezzel együtt az ő jövedelemforrásukat is.

- Fontos, hogy az előírások betartását, folyamatosan és következetesen ellenőrizzük, és tartsuk be. Ebben az esetben a közösség, azaz a munkahely valamennyi dolgozójának érdeke fontosabb, mint az egyéni érdekek.

- Minden dolgozó a teljes munkaterületen folyamatosan hordjon szájmaszkot. A szájmaszk nem a viselőjét védi a fertőzéstől, hanem azokat, akikkel kapcsolatba lép. Ha minden dolgozó szájmaszkot visel, mindenki védve van.

- Folyamatos kézmosás! Fontos, hogy fertőtlenítő hatású kézmosót használjunk, csakúgy, mint normálisan. Kiemelkedően fontos, hogy a kézmosás minden alkalommal megtörténjen, amikor az üzemi területre belépünk. Minden evés ivás, dohányzás, vagy akár szájmaszk érintése után is. Mindenképpen javasolt kézfertőtlenítő adagolók felszerelése, a bejárathoz, termelőterületen, ill. a különböző tisztasági zónák között is.

- Lázas, beteg, vagy betegségre utaló tünetekkel senki se dolgozzon vagy lépjen be az üzem területére.

- A dolgozók utcai és munkaruhájának az elkülönítése szintén kiemelkedően fontos szempont.

Minden idegent, beszállítók, szerelők, partnerek képviselői, a lehető leginkább távol kell tartani vállalkozásuktól. Csak a legszükségesebb esetekben lépjenek be alapos kézmosás, fertőtlenítés után szájmaszk viselésével.

- A vállalkozás különböző területein dolgozó kollégáit a lehető legjobban el kell különíteni egymástól. Üzemi dolgozók ne menjenek az irodába, és ez fordítva is igaz.

- Tájékoztassuk dolgozóinkat, hogy a munkahelyen kívüli életükben is fontos a megelőző intézkedések betartása.

 

     
 

"Romlás és minőség" Olvassa el cikkünket!      

 
     

 

Határozzuk meg, hogy mi az a minimum létszám, aminél vállalkozásunk még működőképes, és jó előre készüljünk fel az esetleges új alkalmazottak felvételére. Vegyük számítása, hogy az új belépőknek be kell tanulnia. Sajnos sok munkavállaló veszti el állást, ezért remélhetőleg a létszámbővítés nem okoz akkora problémát, mint korábban. Figyeljünk oda, hogy olyan munkavállalókat vegyünk fel, akik alkalmasak, vagy alkalmassá tehetőek a munka ellátására. Mivel tüdőszűrő, munka alkalmassági vizsgálatok nem végezhetőek, ezért az is fontos szempont, hogy EÜ kis könyvel, vagy legalább egy évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő lelettel rendelkezzenek.

 

     
 

Élelmiszerbiztonság a háztartásban - olvassa el cikkünket

 
     

 

Alapanyag, csomagolóanyag beszerzés:

 

Fel kell készülnünk rá, hogy a gyártáshoz szükséges alapanyagok, csomagolóanyagok beszerzése nehézségekbe ütközhet. Ennek a kockázatnak a csökkentése érdekében javasoljuk a következők átgondolását:

 

- Napi kapcsolatot tartsunk beszállítóinkkal, kérjük meg, hogy jelezzék az esetleges nehézségeiket.

- Lehetőség szerint próbáljunk meg a szükséges anyagokból nagyobb raktárkészletet kialakítani.

- Mindenképpen keressünk alternatív beszállítókat. Itt akár nagyobb földrajzi távolságok is szóba jöhetnek.

- Készüljünk fel arra, hogy az alapanyag beszerzése lehetetlenné válik. Ilyenkor a konkrét alapanyag helyettesíthető e valami más alapanyaggal. Akár kevésbé jó minőségű alapanyag alkalmazása is szóba jöhet, hiszen az átmeneti gyengébb minőség még mindig jobb, mint a leállás. Természetesen ezt megfelelően kell dokumentálni, és jelezni a termék csomagolásán is.

- Csomagolóanyagok esetén is érdemes tervbe venni egy esetleges alternatíva bevezetését.

 

     
 

"Ételfertőzés VS ételmérgezés" - videó

 
     

 

További javaslatok:

 

- Minden olyan felületet, amikkel a dolgozók kezükkel érintkezetnek (csapok, kilincsek, WC lehúzók, Telefonok, nyomtatók, fénymásolók, étel és ital automaták gombjai, stb.) legalább óránként fertőtlenítsünk.

- Amennyiben alkoholos fertőtlenítőt nem tudunk beszerezni, javasolt más fertőtlenítőszerek bevezetését.

- Javasoljuk tájékoztató anyagok kidolgozását a megfelelő higiénia és fertőzés megelőzés érdekében, és e tájékoztatók minél szélesebb körben terjesztését a dolgozók között. (megfelelő kézmásás, arc érintésének kerülése, maszk megfelelő viselése, munkaruha elkülönítése, stb.)

- A dolgozók ahol csak lehetséges tartsanak minimum 1,5 m távolságot egymástól.

- Azoknál a munkaköröknél ahol lehetséges vezessük be az otthoni munkavégzést.

- Azokat a kollégákat, akik jelenléte létfontosságú a munka szempontjából a lehető legjobban különítsük el egymástól. Pl. üzemi vezetők, olyan irodai kollégák, akik utalni tudnak, stb.

- Tájékoztassuk vásárlóinkat, ahogy milyen intézkedéseket tettünk a betegség megelőzésének érdekében, ami kollégáink és egyben az Ő biztonságukat is szolgálják.

 

A témával kapcsolatos kérdésekkel örömmel állunk rendelkezésükre.

 

                                                                                       

   Dirner Attila                           Traszkovics Zsolt

élelmiszermérnök                          élelmiszermérnök

 

 

 


 

 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk


 

 

Érdekességek az élelmiszertudomány rejtekeiből...

 

Youtube csatornánk Facebook oldalunk