DIATRA Mérnöki Iroda Kft.

e-mail: info@diatra.hu
Telefon: +36 20 975-6934
Youtube csatornánk

 

Mérnöki precizitás

- alkalmazható gyakorlati megvalósítás

 


 


 

Címketervezés és tápérték számítás a gyakorlatban


Tréningünk az élelmiszer gyártókat segíti az élelmiszerek jelölésében való eligazodásban, és a  tápértékek számításban.

 

 

 

 


 

Jelölés tervezése, vizsgálata

 

 

Nem biztos a dolgában, gyorsan, pontosan, korrekt áron átvizsgáljuk forgalmazni kívánt élelmiszerének jelölését, és pontosan jelezzük a hibákat, javaslatot teszünk a megfelelő jelölésre.

Inkább tervezzük meg mi? Természetesen ez is lehetséges...

 

  06 20 975-6934
info@diatra.hu

 
 

Technológiai és üzem tervezés

Üzemek, technológiák és termékek tervezése, fejlesztése, gyakorlatias szemléletmóddal.

 

 

Hívjon minket!

06 20 975-6934

 
 

Ezt olvasta már?

Mi az a dunsztolás és miért nem használja az élelmiszeripar?

 

Sokszor halljuk, "már a nagymamám is így csinálta és semmi baja nem lett a terméknek"
Itt rögtön annyit hozzá tennék, nem biztos, hogy nem lett semmi baja a lekvárnak, lehet csak nem vették észre. Hisz nem csak akkor lehet romlott egy termék, ha penészes.

Üzemi körülmények között manapság a leggyakrabban használatos tartósítási mód  lekvároknál a hőkezelés, a...

tovább a teljes cikkhez...

 

 

Mi is az az ételallergia és étel intolerancia?

Mi a jelentőségük az élelmiszer iparban?

 

A két kifejezést sokan azonosnak gondolják, de a valóságban mást jelentenek. Még az intoleranciáért az emésztőrendszer a felelős, addig az allergiáért az immunrendszer...

tovább a teljes cikkhez...

 
 

Kocsis Bálint"Több céggel is volt már szerencsém dolgozni, de mindig úgy éreztem, hogy ki vagyok szolgáltatva a folyamatosan változó átláthatatlan jogszabályoknak.
Eldöntöttem, hogy megkeresem azt a vállalkozást, aki úgy képviseli cégemet élelmiszer biztonság, termék jelölés, termékfejlesztés terén, mintha az övé lenne.
A Diatrások számos alkalommal bizonyították, hogy a legjobbak az élelmiszeripar, élelmiszer gyártás terén, ezzel sok felesleges idegességtől, büntetéstől és költségtől kímélték már meg eddig is.

 

Akiknek nagyobb céljaik vannak és át akarják látni a folyamatokat a vállalkozásukban, számukra Diatra Mérnöki Iroda fogja adni a jogszabályoknak való megfelelést, hogy nekünk csak az értékestéssel kelljen foglalkoznunk"

Kocsis Bálint
mesterszakács - séf
a "CSÍKOS" márka tulajdonosa

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudástár

 

Hogyan ne használjuk a hűtőt?!
Avagy a nagyok is hibázhatnak...

 

Kétségtelen, hogy az ünnepek közötti időszakban hatalmas volt a fejetlenség a boltokban. Jómagam nem nagyon szerettek vásárolni, ezért míg a feleségem pakol, én szakmai kedvtelésemnek szoktam teret adni, azaz nézelődöm és élelmiszerbiztonsági, szakmai hibákat keresek. 

Találtam is párat és most megosztok egy, az élelmiszerek hűtésével kapcsolatos hibát, amivel sajnos több élelmiszerüzletben is szoktam találkozni.

 

Egy nagy élelmiszerboltban voltunk éppen mikor ez a látvány tárult elém:

 

 

 

Mi lehet a probléma a fenti képeken?

Egy átlagos vásárló talán semmi problémát nem lát, sőt még azt is megmerem kockáztatni, hogy kimondottan tetszetősnek tűnik neki az áruk kihelyezése.
A szakember szemével nézve azonban már nem ennyire jó a helyzet.

A fenti képeken az látható, hogy a hűtőpultok túl vannak pakolva. Ez az első képen, ahol saláták vannak a hűtőben  annyira nem egyértelmű, azonban a második és harmadik képen, a savanyú káposztáknál már a laikusok által is könnyen észrevehető.

Nézzük csak meg a képet amin oldalról a plexin keresztül láthatóak a termékek oldalról is.

 

 

Vajon a jelölt részeken lévő termékek is lehűthetőek a megfelelő hőmérsékletre? Természetesen nem, hiszen egymást szigetelik a hideg nem tud bejutni a termékek között, azaz a hűtő nem tudja kifejteni az elvárt hatását.
 

     
 

Miért fontos a hűtés? Olvassa el cikkünket!      

 
     

 

Sajnos van egy további hiba is, ami a képen látható hűtők működési elvével van kapcsolatban. Mint látható ezeken a típusokon nincs ajtó, ezért a hűtő belsejében a hideget egy ötletes megoldással tartják bent.

Gyakorlatilag egy hideg levegő függöny van a termékek előtt ami a hűtő felső részéből ereszkedik alá a hűtő alján lévő rácsokig. Ezen a vásárlók könnyedén átnyúlhatnak de egész jól elszigeteli a külső melegebb teret a hűtő belsejében lévő hidegebb tértől.

 

 

A bal oldali kék nyíl mutatja a levegő helyes áramlását. Mint látható, ha a termékek be vannak pakolva a légfüggöny vonalába, a levegő áramlása nem a megfelelő irányba fog történni (jobb oldali kék nyíl), hanem ki az eladótérbe, ahonnan a meleg levegő a hűtőbelsejébe áramlik (piros nyíl).

Ez természetesen emeli a belső hőmérsékletet, amit a hűtő próbál kompenzálni plusz energia befektetésével. Egy darabig talán sikerül is, persze jelentős többletköltség árán, de pl. egy melegebb nyári napon valószínűleg nem tudna megbirkózni a feladattal.
Ennek következtében a hőmérséklet emelkedik, ami a termék korábbi romlásához vezethet, úgy hogy közben jelentősen nőnek az energia költségek is.

 

Jogos lehet a kérdés, vajon mi lehet az oka, hogy ha ez sem a vevőknek, sem a kereskedőknek nem jó, akkor mégis látni ilyesmit?

Magam részéről azt gondolom, hogy szándékosságról szó sincs. Kétlem, hogy bármelyik kereskedő szándékosan segítené elő az élelmiszereket romlását, esetleg növelné energia költségeit.

Az ok valószínűleg az lehet, hogy nem is tudnak a problémáról. Legalábbis azok a dolgozók akik a termékeket pakolják ki, biztosan nem. Ők legjobb tudásuk szerint minél nagyobb mennyiséget próbálnak kiszuszakolni, hogy ezzel saját munkájukat csökkentsék, és a vevők is megkaphassák a termékeket.
A fenti példa nagyon jól szemlélteti a megfelelő, és gyakorlatias oktatás fontosságát. Csakis abban az esetben várható el a dolgozóktól, hogy megfelelő munkát végezzenek, illetve vezetőiktől, hogy ezt megfelelően felügyeljék, ha tisztában vannak a szakmai ismeretekkel, valamint az esetleges hibák következményeivel.

 

Fontosnak tartanám megjegyezni, hogy az imént ismertetett hiba, a termék sajátossága miatt nem feltétlenül jelentett kiemelkedő élelmiszerbiztonsági kockázatot. A cikkben szereplő terméknek alacsony a pH értéke, és bár ebben az esetben nem néztem utána, de többnyire némi tartósítószer is tartalmaz.
Mindazonáltal javaslom saját boltjában senki se lépjen ebbe a hibába, mert pl. állati eredetű termékeknél már nagyon komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot okozhat.

 

A táméval kapcsolatos kérdésekkel örömmel állok rendelkezésükre.

 

                                                                                       

Traszkovics Zsolt

élelmiszermérnök

traszkovics@diatra.hu

 

 


 

 


 

További cikkek

 

Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.

 

Youtube csatornánk