e-mail:
info@diatra.hu
Telefon: +36 20 975-6934
Mérnöki precizitás
- alkalmazható gyakorlati megvalósítás
Forrás:
Wikipédia
Címketervezés és tápérték számítás a gyakorlatban
Tréningünk az élelmiszer gyártókat segíti az élelmiszerek jelölésében
való eligazodásban, és a tápértékek számításban.
Jelölés tervezése, vizsgálata
|
Nem biztos a dolgában, gyorsan, pontosan, korrekt áron átvizsgáljuk forgalmazni kívánt élelmiszerének jelölését, és pontosan jelezzük a hibákat, javaslatot teszünk a megfelelő jelölésre. Inkább tervezzük meg mi? Természetesen ez is lehetséges...
|
06 20 975-6934
info@diatra.hu
Üzemek, technológiák és termékek tervezése, fejlesztése, gyakorlatias szemléletmóddal.
Hívjon minket!
06 20 975-6934
Mi az a dunsztolás és miért nem használja az élelmiszeripar?
Sokszor halljuk, "már a nagymamám is így csinálta
és semmi baja nem lett a terméknek"
Itt rögtön annyit hozzá tennék, nem biztos, hogy nem lett semmi baja
a lekvárnak, lehet csak nem vették észre. Hisz nem csak akkor lehet
romlott egy termék, ha penészes.
Üzemi körülmények között manapság a leggyakrabban használatos tartósítási mód lekvároknál a hőkezelés, a...
Mi is az az ételallergia és étel intolerancia?
Mi a jelentőségük az élelmiszer iparban?
A két kifejezést sokan azonosnak gondolják, de a valóságban mást jelentenek. Még az intoleranciáért az emésztőrendszer a felelős, addig az allergiáért az immunrendszer...
Kocsis Bálint
mesterszakács - séf
a "CSÍKOS" márka tulajdonosa
A Listeria fertőzésről...
Mit mond az élelmiszermérnök?
A napokban megjelent a NÉBIH oldalán egy riasztás gyorsfagyasztott zöldségek visszahívásáról, amik egy magyarországi üzemben készültek. Több nagy élelmiszerbolt hálózat is bejelentette, hogy visszavonják termékeiket, amik a riasztásban szereplő üzemben készültek.
A hírt természetesen nagyon felkapta a média, és a témában nem jártas laikusok nem igazán tudják, hogy most mit ehetnek és vajon okoz -e nekik problémát, hogy ettek az említett anyagokból.
A fenti okból gondoltuk, hogy egy kis szakmai hátteret adunk az üggyel kapcsolatban, hogy ne csak a rémhírek miatt pánikoljon a lakosság, hanem aki szeretne reális képet tudjon alkotni.
Először is az említett Listeria monocytogenes baktérium a patogén, azaz betegséget okozó mikroorganizmusok közé tartozik. Sajnos több alapanyagon természetes módon előfordulhat, ezért is fontos a megfelelő technológia a feldolgozás során.
Ahhoz, hogy valaki Liszteriózist kapjon, amit az említett baktérium okoz, önmagában nem elég az hogy a baktérium bejusson a szervezetébe.
Bármennyire hihetetlen de a szervezetünkbe rendszeresen jutnak be
akár korokozó mikróbák is, de szerencsére e miatt nem leszünk
feltétlenül betegek.
Ennek oka az, hogy az immunrendszerünk normális esetben idejekorán
felismeri az idegen betolakodókat, és elpusztítja azokat mielőtt
betegséget okozhatnának.
Ahhoz, hogy az
említett Listeria baktériumtól betegséget kapjunk azon túl, hogy
fertőzött élelmiszert fogyasztunk az is szükséges, hogy a baktérium
nagy számba jusson be a szervezetünkbe.
Az is betegséghez vezethet, ha nem feltétlenül magas a bejutó
baktériumok száma, viszont az immunrendszerünk le van gyengülve.
Ilyen szempontból veszélyeztetettek a beteg, idős emberek,
várandós kismamák.
Tehát ha fertőzött élelmiszert evett egy idős, esetleg beteg ember akkor biztosan kész a baj?
Szerencsére nem.
Amennyiben az alapanyagot ami fertőzött megfelelően készítjük el, azaz megfőzzük pároljuk a baktériumok elpusztulnak és nem okoznak betegséget. Ha az ételt legalább 75 oC -ra felmelegítjük és ezt a hőmérsékletet legalább 2 percig tartjuk, a Listeria elpusztul. Ezt egy főzéssel biztosan sikerül elérnünk.
Tehát, ahhoz, hogy baj legyen a következő tényezőknek kell egyidejűleg fennállnia:
- fertőzöttnek kell
lennie az élelmiszernek
- a baktériumokat nagy számban kell tartalmaznia
- az immunrendszerünknek legyengült állapotban kell lennie
- az ételt nyersen, főzés, sütés, párolás nélkül kell elfogyasztanunk
Számomra természetesen az sem egyértelmű, hogy az alapanyagok amiket visszavontak mind feltétlenül fertőzöttek.
Hogy ez miért lehet?
Mert nagyon helyesen a NÉBIH a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el. Mivel nagyon valószínű, hogy a fertőzött élelmiszerek az említett üzemből kerültek ki, a hatóság az üzem összes termékét potenciálisan veszélyesnek tekinti, ezért a minőség megőrzési idő szerint forgalomban lévő valamennyi terméket visszavonatta, hiszen nem lehet kizárni a fertőzés lehetőségét.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a 2016 óta gyártott valamennyi termék fertőzött lenne.
A fenti okokból azt
javasolnám, hogy a jelzett termékeket semmiképpen ne fogyasszák el.
Ha mégis fogyasztottak belőle, de megfőzték akkor nem kell
kétségbeesni, mert a betegség kockázata gyakorlatilag 0.
Amennyiben hőkezelés nélkül fogyasztották az elmúlt napokban,
esetleg hetekben és láz hányás hasmenés, erős fejfájás lép fel akkor
az orvosnak mindenképpen célszerű megemlíteni a gyanúnkat a
fertőzéssel kapcsolatban.
Mit tehetünk meg annak érdekében, hogy a jövőben ne fenyegessen minket hasonló veszély?
- Tartsuk tisztán konyhánkat
- az élelmiszereket megfelelő hőmérsékleten tároljuk, szállítsuk
- ne fagyassunk vissza felengedett élelmiszert, a felengedést hűtőben végezzük, ne szobahőmérsékleten
- Ha gyorsfagyasztott terméket kiengedünk akkor azt hűtve se tároljuk 3-4 napnál hosszabb ideig.
A támával kapcsolatos kérdésekkel örömmel állok rendelkezésükre.
Traszkovics Zsolt
élelmiszermérnök
Tetszett a cikk? Kövesse cégünk közösségi oldalát, és további cikkekkel, érdekességekkel lepjük meg időről időre.
Érdekességek az élelmiszertudomány rejtekeiből...
|